SIDEBAR
»
S
I
D
E
B
A
R
«
Hur man kan ha en laptop tillsammans
May 8th, 2013


I nytänkandet kring framtidens laptops ASUS visionärer tagit fram en laptop som två eller flera personer kan jobba på samtidigt. Konceptet går under namnet Origami – efter den japanska konsten att vika papper till olika figurer. Och liknelsen är väldigt slående. I grunden ser Origami ut som en surfplatta enligt iPad-konceptet som är så välkänt och välkopierat vid detta lag. Men där slutar likheten. Skivan går nämligen betydligt större än en iPad och är vikbar. Den går att vika på olika sätt så att det bildas skärmar eller tangentbord i en, två eller flera varianter – så länge ytan räcker. Sedan kan man avdela funktioner till varje del. Pekskärm. Tangentbord. Eller bara skärm att titta på. Placerad i mitten av ett runt bord är det sedan bara till att börja jobba.
Konceptet är givetvis oerhört intressant för grupparbeten inom företag och i ännu större grad inom skolan. Att sedan utveckla mjukvara och operativsystem till konceptet bör vara ett minst lika stort – och spännande arbete det. Men det är ett koncept som tagit in vad ny teknik har i görningen och använder det p ett nytt sätt. Ett sätt som integrerar morgondagens önskemål om en laptop som går att jobba flera personer runt. En social maskin – till skillnad från de antisociala maskiner som varit våra sedan början på 80-talet.
Men än så länge håller vi till hands med de maskiner vi har idag – som är fantastiska på sitt sätt – och finns på www.laptops.se.


Comments are closed

»  Substance:WordPress   »  Style:Ahren Ahimsa