SIDEBAR
»
S
I
D
E
B
A
R
«
Hur vi lärde oss att spränga mat i luften
February 28th, 2013

Det var nämligen så det gick till när mikrovågsugnen tillagade sin första måltid. Den exploderade. Mikrovågsugnen uppfanns av den amerikanska ingenjören Dr Percy Spencer. Han jobbade med forskning kring magnetroner – en sorts nyckelkomponent i en radar – när han upptäckte att en chokladbit i hans ficka smält, utan att den utsatts för någon nämnvärd hetta.
Han provade att sätta ett ägg i närheten av magnetronen – med följden att ägget mycket snart exploderade.
Året var 1946 och mikrovågsugnen var uppfunnen.
Spencer använde tekniken kring magnetronen och tillverkade den första mikrovågsugnen. Den första prototypen stod klar i slutet av året och kunde börja säljas. Priset för en mikrovågsugn anno våren 1947 var motsvarande 300 000 kronor. Så det var knappast årets julklapp det året. Det tog några år till innan produkten var utvecklad i sådan mån att den var billig nog för privatpersoner att ha den i hemmet. Men när den väl nådde till den nivån var succén ett faktum och försäljningen explosionsartad. Idag finns det nog inte många hem som saknar en mikrovågsugn.
Bland alla elektriska prylar vi har i vårt hem är det nog denna som är bland de mest använda.
Inte bara går det snabbare att värma mat med den, det krävs dessutom mindre energi än när man värmer med hjälp av ugnen. Så vill du spara pengar – använd mikrovågsugnen. Vill du spara ännu mer pengar, skaffa ett elavtal via elpris.biz, för här får du hjälp att leta upp det billigaste elavtalet.

 


Comments are closed

»  Substance:WordPress   »  Style:Ahren Ahimsa