SIDEBAR
»
S
I
D
E
B
A
R
«
Nord Pool och spotpris el
March 11th, 2013

Det är den nordiska elhandelsbörsen Nord Pool som sätter det så kallade spotmarknadspriset som även kallas för spotpris.

Elpriset som Nord Pool sätter ena dagen, gäller sedan dagen därpå. Men eftersom elbörsens spotpris jämt förändras, förändras även elkostnaderna för kunder som köper spotpris el. Du som vill köpa din el till spotpris måste alltså vara beredd på en varierande finansiell belastning. Standardavtalen på elmarknaden är bundna avtal, rörliga avtal och mixade avtal och väljer du ett avtal med spotpris så är det det rörliga avtalet som gäller för dig. Ha detta i åtanke innan du tecknar ett elavtal med spotpris för det har visat sig att elpriset till och med förändras under ett dygns gång. Det brukar vara dyrt på morgonen, när de flesta kliver upp och använder el innan de går till jobbet. Sedan sjunker priset till någon gång på eftermiddagen för att stiga igen. Särskild på kvällen brukar det vara dyrare att använda el. Att skriva på ett kontrakt med spotpris innebär vanligtvis att du är bunden till det i ett år.

Ett bra tips för att få bättre koll på din elförbrukning är förresten att skaffa en elmätare. Då kan du se vilka apparater i ditt hushåll förbrukar mycket energi och du ser även var du eventuellt kan spara energi. Det är lätt att med hjälp av små åtgärder spara el och i vissa fall kan det även löna sig att ersätta gamla apparater med nya energisnåla apparater. Då skonar du även miljön när du sparar el. Mer om detta på http://www.billig-el.org


Comments are closed

»  Substance:WordPress   »  Style:Ahren Ahimsa